torstai 24. tammikuuta 2013

Raspberry Pi Lamp serverin pystyttäminen

Tuli hetken mielijohteesta ostettua Raspberry Pi, halusin viritellä viimeinkin oman serverin tai jonkinnäköisen palvelimen. Pi on luottokortin kokoinen "tietokone" jonka kävin ostamassa partcolta. Siihen vielä muovinen kotelo mukaan.


Ruuvipenkin sivuilta löysin pätevät ohjeet piin käyttöönasentamiseeen. Piiri itsessään ei siis sisällä käyttöjärjestelmää. Tarvitsin lisäksi nokian microusb laturin, hdmi kaapelin, hiiren, näppäimistön, verkkokaapelin ja olinpa myös ostanut 16gb class 10 sd kortin jolle käyttöjärjestelmä tullaan asentamaan. Latasin raspberrylle tarkoitetun imagen raspberry.orgista. Sen jälkeen win32diskimagerilla levykuva sd kortille muistikortinlukijan kautta ja asennuspuuhiin.


Linuxin kerneli näytti latautuvan ja kaikki oli kunnossa. Lopulta sain asetettua ssh yhteyden, sekä avattua graafisen käyttöliittymän. startx komennolla. Tarkoituksena oli asentaa LAMP, eli linux apache mysql php serveri. Penguintutorista löysin lampille pätevät ohjeet, mutta eihän kaikki tietenkään mennyt niinkuin olisi pitänyt. 4 tunnin kiivaan säätämisen ja googlettamisen jälkeen olin viimeinkin onnistunut asentamaan kaiken ja sivut lähtivät lataamaan. Joskin wordpressillä pyörivä sivu latautuu todella hitaasti 100/10 netillä jostain syystä. Todennäköisesti olen asentanut sivut päin helvettiä, mutta ainakin ne toimivat.

 Kuvasta näkee raspberrypiin koon, kun siihen on liitetty hdmi kaapeli ja sd muistikortti.


Lopulta kaikki toimi niinkuin olin olettanutkin. Testisivuja voi käydä ihmettelemässä osoitteessa http://www.bizarresapiuntstudio.tk/ huomaathan että sivun lataaminen kestää jonkin aikaa. Tekisi mieli vielä kokeilla kevennettyjä versioita LAMP serveristä. Kiinteät sivut ilman mysql tietokantaa toimivat kuitenkin mielestäni todella liukkaasti. Tietoturvaakaan en vielä ole kerennyt miettiä, vaikka se on todella tärkeä asia. Tämmöistä tälläkertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti